Kétséges, hogy tiltott vegyszer volt a szentesi paprikában

Egy összehangolt, a magyar paprika elleni lejárató kampány részének tulajdonítják a termelők a Greenpeace-jelentést, amely szerint nem engedélyezett vegyszereket tartalmaz a szentesi fehérpaprika. A DélKerTÉSZ a mintavétel folyamatát és a vizsgálatot is szabálytalannak tartja. Ha mégis bebizonyosodik, hogy egy beszállítójuk szennyezett paprikát adott le: azonnal szerződést bontanak vele.

A Greenpeace környezetvédő szervezet napokban közzétett jelentése szerint március 5-én 7 áruházláncban 12 féle paprikát vásároltak közjegyző jelenlétében. Ezeket aztán egy független, akkreditált laboratóriumban vizsgáltatták be. Az eredmény szerint nyolcban találtak különböző féle vegyszereket, köztük egy magyarban is. Az ominózus szentesi paprikában kétféle nem engedélyezett vegyszert mutattak ki: az egyik a génkárosító, és lehetségesen rákkeltő diklórfosz nevű rovarirtó szer.

A szentesi termelőktől a DélKerTÉSZ veszi át a terményt, és juttatja el az áruházláncokba. A kereskedelmi szövetkezetnek mintegy 500 beszállítója van, a téli időszakban azonban nagyon kevesen termelnek paprikát, ezért mindössze három gazdálkodó lehet érintett az ügyben. Mindhárman biológiai védekezést folytatnak a kártevők ellen. Ennek során megengedett bizonyos vegyszerek használata, de a diklórfosz rovarirtó a hasznos rovarokat is megöli, ezért nem használják.

A DélKerTÉSZ elnöke nem zárta ki, hogy valamelyik beszállítójuk szabályt sérthetett, ám mindhárman nyilatkoztak arról, hogy nem használnak tiltott szereket. Ledó Ferenc azt mondja: a Greenpeace a vizsgálat során több hibát is elkövetett, ami szinte lehetetlenné teszi az eredmény bizonyítását.

"A szabályok szerint kötelező a vizsgált mintán kívül egy másik, úgynevezett ellenmintát is venni, amit meg kellett volna kapjunk, hogy újra ellenőrizhető legyen a termék egy másik laborban is. Ez azonban nem történt meg. Nálunk nagyon szigorú nyomon követhetőség van, de a jelentés a tételszámot sem tartalmazza, amiből kiderülhetne a termelő személye, ezért ennek kiderítésére belső vizsgálatot indítottunk" – válaszolt a Helyi Híradó kérdésére a DélKerTÉSZ elnöke.

Ledó Ferenc hozzátette: a környezetvédő szervezetnek már március 10 környékén a birtokában voltak a vizsgálat eredményei, ők azonban csak március 30-án kaptak erről értesítést. Ez alatt az idő alatt a két veszélyes szerből az egyik már biztosan teljesen lebomlott, így szinte lehetetlen bizonyítani, hogy valóban tartalmaztak-e vegyszert a termékek. Az elnök hangsúlyozta: ha a belső vizsgálatok igazolják a Greenpeace állításait, akkor a szabálysértő termelővel azonnal szerződést bontanak.

Elsősorban a mintavétel és a vizsgálat eredményének bejelentése között eltelt hosszú időt kifogásolja a Földművelésügyi Minisztérium is. Közleményükben azt írták: egyetértenek a civil szervezet kezdeményezésével, mellyel elő akarják segíteni a vegyszermentes gazdálkodást, azonban úgy ítélik meg, hogy az eredmények késleltetett bejelentése, és a pontatlan információközlés veszélyezteti az élelmiszerbiztonságot. A hatékony intézkedés lehetősége a késlekedés miatt ugyanis minimálisra csökkent, mivel feltételezhető, hogy a kérdéses paprikát már teljes egészében eladták az áruházláncok.

Az eset tisztázására az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal is vizsgálatot indított, ennek eredménye a jövő hét elején várható. "A NÉBIH utasított minket a vizsgálat lefolytatására, amelynek során az áru nyomon követhetőségét, valamint a növényvédelmi technológiát vizsgáljuk. A mintavételezés az esetlegesen érintett termelőknél április elsején megtörtént, eredményeket azonban leghamarabb jövő hét kedden tudunk közölni" - tájékoztatott a vizsgálatról a Helyi Híradó kérdésére Hódi László, a kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztály Növény- és Talajvédelmi osztályvezetője.

A Spar, ahol a bevizsgált szentesi paprika mintavétele történt, kedden szintén közleményt adott ki, amelyben tagadja a vádakat. Az áruházlánc szerint a Greenpeace állításaival szemben náluk nincs mérgező paprika, sőt a jegyzőkönyvben szereplő terméket nem is forgalmazzák.

A környezetvédő szervezet képviselője azonban azt mondja: szabályosan jártak el. A mintavétel során egészen a termék laboratóriumba érkezéséig egy közjegyző kísérte őket, és videót is készítettek, amelyet honlapjukon bárki szabadon megnézhet.

A Greenpeace-nél azzal védekeznek a késedelmes eredményközlés miatt, hogy az élelmiszerbiztonsággal, növényvédő szerekkel kapcsolatos vizsgálatok elvégzéséhez nincs akkora kapacitásuk, mint egy hatóságnak. "Miután megérkeztek az eredmények, ennyi időbe telt, amíg átnéztük a tudományos szakirodalmat a talált vegyszerek lehetséges mellékhatásairól" – közölte Tömöri Balázs. A szervezet agrárkampányának vezetője hangsúlyozta: nem a szentesi termelőket akarták támadni a vizsgálattal, azonban egy olyan szövetkezetben, amelyiknek 500 beszállítója van, könnyen elképzelhető, hogy valaki nem tartja be a szabályokat.

A DélKerTÉSZ beszállítói azonban másképp látják a helyzetet. Bakó Dániel az egyik termelő, aki ellen most vizsgálat folyik. Biztos abban, hogy az új, már célzott mintavétel számára pozitív eredményt hoz, hiszen nem használ semmilyen engedély nélküli vegyszert. Szerinte sokat ront a szentesi paprika hírnevén egy ilyen leellenőrizhetetlen bejelentés, és nem véletlen, hogy a Greenpeace éppen húsvét előtt állt elő az eredménnyel.

"Ezt egy jól felépített és időzített kampányfogásnak érzem, amely a magyar paprika ellen irányul. A biológiai növényvédelemnek köszönhetően a termékünk megbízható, és valódi versenytársa az import termékeknek, ezért állandó célpontja a támadásoknak" – mondta Bakó Dániel, aki szerint még ha tisztázza is őket az új vizsgálat, egy ilyen vád akkor is hosszú távú kárt okoz a szentesi paprikának. Pedig az éppen tavaly kapta meg a földrajzi eredetvédettséget az Európai Uniótól.

A vásárlói bizalom elvesztésére jó példa az őrölt fűszerpaprika kálváriája is, amely máig nem heverte ki a rendszerváltást követő botrányokat. Az egyik esetben, 1994-ben ólmozott őrlemény került forgalomba, amely országosan megbetegedéseket okozott. Tíz évvel később több forgalmazó cég termékében az aflatoxin, egy gombák által termelt anyag szintje haladta meg a megengedett határértéket. Az őrleményekbe akkor import paprika hozzáadásával került a mérgező anyag (a Greenpeace mostani fehér paprika vizsgálata során is a Jordániából és Marokkóból érkező termékek tartalmazták a legtöbb szennyező anyagot).

Legutóbb pedig idén februárban jelentek meg sajtóhírek arról, hogy Amerikában betiltottak egy Szeged Sweet Hungarian Paprika elnevezésű fűszerpaprika őrleményt, mert allergén anyagot tartalmazott. Az eredetvédett és hungarikummá nyilvánított szegedi paprika őrlemény összetevőire azonban nagyon szigorú szabályok vonatkoznak, ezért szakemberek szerint hamisított termék használhatta jogtalanul a magyar védjegyet.

N.Sz.

VISSZA
2014 © Minden jog fenntartva