Németh István a szerdán kezdődő gasztronómiai rendezvényt bemutató sajtótájékoztatón elmondta, hogy a fesztiválon hat magyar borrégió legkiválóbb mesterei, összesen 111 bortermelő mutatkozik be, Tokaj-Hegyaljától Villányig. A Dóm téren fölállított faházakban a több mint százhetven kiállító között a borászok mellett megjelennek az ital mellé harapnivalót ajánló vendéglátósok és a hagyományos remekeiket kínáló kézművesek.
 
A különleges atmoszférájú fesztivál hagyományosan szüreti felvonulással kezdődik, melyen a borrendek képviselői mellett zenészek, táncosok is részt vesznek.
 
A téren Szőlő, bor, Szeged címmel a Móra-múzeum kiállításán korabeli dokumentumokkal, képekkel, valamint ritkaságszámba menő eszközökkel elevenítik föl a város és környékének több évszázadra visszatekintő szőlészeti és borászati hagyományait.
 
Változás, hogy az idei évtől már csak üvegpohárba történik a kiszolgálás, erősítve ezzel a kulturált borfogyasztást és csökkentve a rendezvény ökológiai lábnyomát.
 
A fesztivál két színpadán változatos koncertek szórakoztatják majd az egybegyűlteket, az előadók közt a Szegedi Utcazene Fesztivál közönségdíjas előadóival. A nap végi elcsendesedésre pedig rézfúvósok figyelmeztetik a közönséget, amikor röviddel éjfél előtt a tér egyik erkélyről eljátsszák az Il Silenciót.