A táblabíróság az ország területére behozatallal történő, különösen jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer-birtoklás bűntettében mondta ki bűnösnek az 57 éves vádlottat. A férfit a szabadságvesztés kiszabása mellett öt évre kiutasították Magyarország területéről, és ezer eurónak megfelelő forintra vagyonelkobzást rendeltek el vele szemben.

Az ítélőtábla döntésével enyhítette az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék által korábban kiszabott nyolc és fél év fegyházbüntetést, mert eltúlzottnak találta, és lehetőséget látott arra, hogy a magyar nyelvet nem beszélő külföldi férfi a szabadságvesztését börtönben töltse le.

Az anyagi gondokkal küzdő vádlott 2016. december 2-án németországi lakóhelyéről egy a nyomozás során ismeretlenül maradt - magát Hassannak nevező - férfival Albániába utazott azért, hogy ott eladja a személyautóját. A kocsira azonban nem talált vevőt. Mivel a tartozásai miatt sürgősen pénzre volt szüksége, ismerőse felajánlott neki ezer eurót, ha Albániából a németországi lakóhelyére kábítószert szállít.

A férfi elfogadta az ajánlatot, a pénzt elrakta, autóját pedig átadta megbízóinak, akik a járművet átalakították és a kocsiban marihuánát rejtettek el. A vádlott az autóval elindult Németországba, 2016. december 7-én este jelentkezett belépésre Röszkénél. A vámosok átvizsgálták a járművet, amelyben 37 - őrölt kávéval beszórt - csomagban összesen 16,6 kilogramm marihuánát találtak. A drogszállítmány hatóanyag-tartalma - a szakértői vélemény szerint - a különösen jelentős mennyiség alsó határának legalább 1,8-szerese volt.