A Somogyi-könyvtár Dóm téri épületében Gál Tamás, a Szegedi Tudományegyetem éghajlattani és tájföldrajzi tanszékének oktatója október 3-án a klímaváltozás és az extrém időjárás kapcsolatáról tart előadást. Tóth Andi, a Dobd ki a szemetest! - Hulladékcsökkentés lépésről lépésre című könyv szerzője a háztartásokban alkalmazható módszereket ajánl az érdeklődők figyelmébe. A Gyermekkönyvtár ökonapján, október 5-én pedig családi játék keretében mutatják be, hogyan lehet egészségesebben, takarékosabban, kevesebb szemetet termelve élni. A fiókkönyvtárakban szó esik majd a felelős állattartásról, a környezettudatos kiskertművelésről és az ökotudatos öltözködésről is.
 
A programok közül nem hiányozhatnak az író-olvasó találkozók sem: mások mellett Réti Lászlóval, több közkedvelt krimi szerzőjével és Tavi Katával, a Sulijegyzetek népszerű írójával beszélgethetnek a látogatók.
 
Október első napján a tíz éve elhunyt Bárdi Sándor szegedi énekművészre, tanárra emlékeznek, a művész-pedagógus életét és munkásságát személyes hangulatú zenés beszélgetés keretében elevenítik fel.
 
A hiány eszménye címmel október 2-tól láthatók a könyvtár főépületében Darázs József szegedi festőművész a természeti mítoszokhoz és a népművészet egyetemesebb világfelfogásához kapcsolódó alkotásai.
 
Október 6-án, a Könyves vasárnapon a Boszorkányszigeten tartott "mesés erdőfürdőzésre" indulhatnak vállalkozó kedvű vendégek. A Dóm téri könyvtárban idén is árusítanak használt és régi könyveket, lesz játékos totó értékes nyereményekért, az újonnan beiratkozók pedig egy napijegy áráért kapnak fél évre szóló olvasójegyet.