A mintegy 4 milliárd forintból megvalósuló beruházás várhatóan 2022 júniusára készül el Szegeden, az Állomás utca 1-3. szám alatt. A központ az infekciókontrollal és járványügyi izolációval kapcsolatos irányelvek alapján épül. Havária helyzetek esetén, legyen az járvány vagy nemzetbiztonsági támadás (terrorizmus, migráció, baleset) a kapacitás gyorsan és rugalmasan, akár duplájára is bővíthető lesz.

4575 négyzetméteres új komplexum épül, 54 ággyal

Az épület négy szinten, 4575 négyzetméteren készül el, és itt működik majd az új, Infektológiai Klinika és Oktató Központ elnevezéssel illetett épület. A komplexum földszintjén ambuláns és diagnosztikai egységeket alakítanak ki, három emeleten pedig, saját vizesblokkal ellátott 54 darab egyágyas kórterem lesz, ezek szükség esetén kétágyasra bővíthetőek, és a betegszobákban rendelkezésre áll majd az intenzív ellátáshoz szükséges technológia is. A hat ápolási egység és az azokhoz tartozó 9-9 kórterem teljes mértékben izolálható, és a gyermek- és felnőtt-ellátás egymástól elkülönítve működik majd.

A 2015-ös migrációs krízis mutatott rá arra, az infektológiát fejleszteni kell Szegeden

- A jelenlegi pandémiás helyzet világosan mutatja, hogy a Dél-Alföldön milyen nagy szükség van egy olyan klinikára, amely képes az izolációra – jelentette ki Dr. Fendler Judit. A Szegedi Tudományegyetem kancellárja elmondta: az SZTE vezetősége a
2015-ös migrációs válság során ismerte fel, hogy a Dél-Alföldi Régió infektológia ellátási képességén javítani kell. Világossá vált, hogy a fertőző betegek ellátására egy külön klinika elengedhetetlen az itt élők biztonsága érdekében.

A beruházás elindításának jelképeként Prof. Dr. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, Prof. Dr. Rovó László rektor, Dr. Fendler Judit kancellár, Sáray Zoltán, a kivitelező KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója és Medvigy Mihály, a BMSK vezérigazgatója együtt helyezte le a földbe azt az urnát, amely az építkezés megkezdésekor az alapkő helye lesz majd az Infektológiai Klinika és Oktatási Központnál.

A beruházásnak köszönhetően a jövőben pandémiás helyzet esetén nem kell más részlegeket átalakítani, esetleg ideiglenesen elköltöztetni annak érdekében, hogy a betegeket a lehető legmagasabb színvonalon tudják ellátni. - Sáray Zoltán, a generálkivitelező KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy bár mindig hatalmas megtiszteltetés egészségügyi létesítményen dolgozni, azonban az idei évben, a járvány miatt sokkal erősebben érezhető a feladattal együtt járó hatalmas felelősség. A KÉSZ Csoport tagvállalatai dolgoztak már több alkalommal kiemelt létesítményeken, köztük egészségügyi kötődésűeken is, de most minden korábbinál jobban érezhető, hogy mennyire fontos egy ilyen beruházást megfelelő minőségben, határidőre megvalósítani.