A vád szerint a szlovák hatóságok nemzetközi körözés alatt álló gépjármű kapcsán jelezték, hogy azt olyan elkövetők használhatják Magyarországon, akik több, fegyveresen, Szlovákiában elkövetett bankrablással hozhatók összefüggésbe.

A Szegedi Rendőrkapitányság munkatársai egy helybeli apartmanház közelében megtalálták a keresett járművet, és megállapították, hogy az azzal utazók a vendégházban béreltek szobát. Az ott foganatosított kutatáskor a fürdőszobából két, üzemképes, lövés leadására alkalmas maroklőfegyver, valamint az azokhoz tartozó tizenhárom darab lőszer került elő. Ezek tartásához a szükséges engedéllyel a vádlottak nem rendelkeztek. Előkerült továbbá két, hamis adatokra kiállított, de a vádlottak fényképét tartalmazó, horvát személyi igazolvány is. A vádirat szerint a vádlottak a szálláshelyre is ezen hamis igazolványokban szereplő álnéven jelentkeztek be, illetve a gépjárművük forgalmi rendszámát is kicserélték, azon egy másik szlovák gépjárműre kiadott rendszám szerepelt.

A Szegedi Járási Ügyészség a vádlottakkal szemben lőfegyverrel, lőszerrel visszaélés bűntette, egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette, közokirat-hamisítás előkészületének vétsége, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat.

A vádemeléskor letartóztatás alatt álló vádlottak felelősségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.