Botka László (MSZP) polgármester az előterjesztés vitája során elmondta, a költségvetés kiadásainak kétharmadát - csaknem 61 milliárd forintot - fejlesztésre fordítják.

Az önkormányzat 6,231 milliárd forint - a 2018-asnál mintegy félmilliárd forinttal több - állami támogatást kap működési kiadásaira, ez azonban csak a szükséges finanszírozás 20 százalékát biztosítja. Az önkormányzat helyi adóból származó bevételei a tervek szerint meghaladják majd a 15 milliárd forintot, ebből 10,5 milliárd forintot tesz ki az iparűzési adó.

A polgármester kiemelte, a helyi gazdaság fejlődésének köszönhetően dinamikusan növekszik az iparűzésiadó-bevétel, részben a betelepülő és újonnan létrejövő vállalkozásoknak köszönhetően. Hangsúlyozta, a szegedi önkormányzat a nagyvárosok közül szinte egyedüliként nem vet ki adót a lakosságra.

Botka László elfogadta a KDNP költségvetéshez benyújtott módosító javaslatait, amelyek nyomán 40 millió forintos egyházügyi alapot hoznak létre, és a többi közt növelik a polgárőrszervezetek, valamint a fogyatékossággal élőket képviselő, illetve a nyugdíjas- és ifjúsági szervezetek támogatását.

Póda Jenő (KDNP) úgy fogalmazott, nagyon régen nem volt ilyen könnyű helyzetben a városvezetés a költségvetés összeállításakor. Ez részben annak köszönhető, hogy a kormány átvállalta az önkormányzat csaknem 30 milliárdos adósságát, emellett jelenős kormányzati és uniós támogatások érkeznek Szegedre. Kifejtette, most lenne lehetőség az iparűzési adó kulcsának csökkentésére.

A képviselő szerint a város gazdaságából hiányoznak a nagy adóbevételt biztosító cégek, Szeged határozottan lemarad más magyar településektől. Hangsúlyozta, szükség lenne a város kritikus állapotban lévő útjainak felújítására.

Haág Zalán, a KDNP frakcióvezetője hangsúlyozta, a Modern városok programnak köszönhetően tízmilliárdos fejlesztési források érkeznek Szegedre, közben a szocialista városvezetés politikai okokból fontos beruházásokat utasít el. Ahhoz, hogy Szeged versenybe szállhasson a térség régióközpontjaival, ipari beruházásokra lenne szükség - mondta a politikus.

Joób Márton (MSZP) közölte, az önkormányzat idén kizárólag saját forrásból 600 millió forintot fordít közvetlen szociális támogatásokra. Folytatódik az önkormányzati bérlakások felújítása; ez az elmúlt években 600 ingatlant érintett, az idén 110 bérlakás rekonstrukciója történhet meg.

Mózes Ervin címzetes főjegyző - aki 17 éve töltötte be ezt a tisztséget - a közgyűlés befejeztével bejelentette nyugdíjba vonulását. A főjegyzői tisztségre pályázatot írnak ki.