Az ügyvezető pénteken a Gyulai Járásbíróság épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján, a parkolóbérletek ügyében zajló újabb tárgyalási forduló előtt úgy fogalmazott: reményei szerint elmarasztaló ítélet születik, ami után az érintettek - az alpolgármester, a főjegyző és Botka László polgármester kabinetvezetője - távoznak hivatalukból, vagy ennek hiányában a szegedi közgyűlés meghozza az erről szóló döntést. 

Megjegyezte, ez az az ügy, amelyben a legmagasabb rangú városi vezetők érintettek.

Szabó Bálint hozzátette, akár a parkolóbérletek ügyében, akár a Szeviép-ügyben ítélet születik, polgári engedetlenségi akcióba kezdenek a szegedi közhivatalokban.

A szegedi parkolóbérletek miatt indult büntetőper vádirata szerint a vádlottak - mások mellett Botka László kabinetfőnöke, általános helyettese és Szeged címzetes főjegyzője - 2008 és 2012 között 307 ingyenes parkolóbérletet biztosítottak természetes és jogi személyeknek úgy, hogy erre képviselő-testületi felhatalmazásuk vagy egyéb jogszabályi alapjuk lett volna. Így a város tulajdonában álló Szegedi Közlekedési Kft.-nek mintegy 41 millió forint vagyoni hátrányt okoztak.

Szabó Bálint szerint a jogi és politikai felelősség Botka László (MSZP) polgármestert terheli.

A Szeviép Zrt. három egykori vezetője ellen csődbűntett minősített esete miatt indult eljárás a Szegedi Járásbíróságon. A vádirat szerint a cégvezetők döntése alapján rendszeresen és nagy összegben nyújtottak kölcsönöket az ésszerű gazdálkodás követelményeivel ellentétes módon a teljes egészében vagy részben a zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságoknak, valamint magánszemélyeknek és sportszervezeteknek.

A jogász elmondta, november 6-án összeférhetetlenségi eljárást kezdeményezett Botka Lászlóval szemben, az ügyben december 6-ig döntést kell hoznia a közgyűlésnek, erre addig már csak rendkívüli ülésen kerülhet sor.

Kifejtette, tizenöt, a jelenlegi szegedi városvezetést érintő ügyben zajlik nyomozás, ezek egy része már vádemelési, bírósági szakba is került.

Szabó Bálint szólt arról is, hogy Központi Nyomozó Főügyészség szeptember 25-én hivatali vesztegetés gyanúja miatt nyomozást rendelt el, amelynek pénteken jár le a határideje. Információi szerint a főügyészség a nyomozási idő meghosszabbítását javasolja.

Korábban a Központi Nyomozó Főügyészség azt közölte az MTI-vel, hogy sem hivatalból, sem más hatóság megkeresésére nem indított eljárást a szegedi parkolóbérletek ügyében.

A Szeviép építőipari cégcsoport egykori alvállalkozóinak egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője közölte, mivel a Fidesz is aláírásgyűjtő akcióba kezdett Szegeden, ők felhagynak a Botka László menesztéséért indított saját aláírásgyűjtésükkel, mert nem akarnak "sem politikai kampánynak, sem pártpolitikusoknak az eszközévé válni". Megjegyezte: két hét alatt 3800-an írták alá a petíciót.