A rendezvény regisztrációhoz kötött, összesen 167 részvevő érkezett a táborba, de bárkit szívesen látnak az előadásokon. A programok koncepciója arra a kérdésre épül fel, hogy milyen legyen a környezetünk, a társadalmunk és a gazdaságunk az elkövetkezendő negyven évben. Azért választották ezt az időtávot, mivel a mostani szakkollégisták a következő 40 évben lesznek aktív munkakorúak. Ezt a hatalmas dimenziót bontották le három napra, három nagy témacsoportra. A csütörtöki nap a társadalmi felelősség vállalásról, a pénteki nap a fenntartható fejlődésről, a szombati nap pedig az oktatásról szól majd. A délelőttök folyamán plenáris előadásokon és kerekasztal beszélgetéseken vehetnek részt a hallgatók, emellett külön délutánt szentelnek a civil szervezeteknek és a gazdaságnak, illetve ezek összefonódásának.

A szakkollégiumi mozgalmak ugyan elsősorban a felsőbb éveseket célozzák meg, de mindenképpen a tudományos életben kiemelkedő hallgatókat igyekeznek maguk köré gyűjteni. A cél az, hogy a szakkollégiumok, mint együtt lakó közösségek összekeverve a különböző tudományterületeken otthonosan mozgó, tehetséges hallgatóknak tehetséggondozást nyújtson, legyen az bölcsész, természettudományokban vagy közgazdaságtanban jeleskedő hallgató.

A szegedi Móra Ferenc Szakkollégium először vállalkozott a tábor megszervezésére. Több mint 40 vendégelőadót hívtak, és amellett hogy nagyon felelősségteljes munka, mint elmondták különösen büszkék arra, hogy sikerült meghívni a Szegedi Tudományegyetem nagy professzorait is, valamint Sófi Józsefet, a Szegedi Tehetségekért Alapítvány létrehozóját. A Móra Kollégium idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, és ez a tábor is kapcsolódik abba a rendezvénysorozatba, melyet a kerek évforduló alkalmából szerveznek. 

„A nyári tábort azért tartjuk fontosnak, mert úgy látjuk, hogy a szakkollégiumi mozgalomból Szeged az utóbbi években kimaradt, de az egyetem jelentőségéhez képest nem volt annyira jelen, mint kellett volna. Mi célul tűztük ki, hogy a szakkollégium hangsúlyozott szerepet töltsön be Szeged és az egyetem életében, és most közel 30 szakkollégiumból közel 200 kollégista érkezett” – mondta el a Helyi Híradóknak Kovács Attila, az SZTE Móra Ferenc Szakkollégium igazgatója.

Az igazgató hozzátette, úgy látja, jól érzik magukat a táborozók. Egyszerre 4-5 helyszínen zajlanak az események: a fő programok a kollégiumban vannak, de mint Kovács Attila kiemelte, a programok között próbálnak alternatívákat, választási lehetőséget nyújtani a vendégeiknek és fontosnak tartják, hogy a várost is megismerjék a táborba érkezők. Szerveznek városi vetélkedőket, múzeumlátogatást és Szeged történetéhez kapcsolódó programokat, de lesz sportolási lehetőség is, valamint a szegedi nevezetességeket is meglátogatják majd.

A tábor programjaiba igyekeztek bevonni a civil szervezetek munkatársait is. A csütörtöki nap fő témája a társadalmi szolidaritás, a civil szervezetek és a migrációs válsághelyzet összekacsolódásáról szólt. „Az volt tapasztalható, hogy abban a szituációban, mikor rengeteg menekült érkezett az országba, a civil szervezetek között és a civil szférában látható volt egy összezárás. Elkezdtek minél több embert bevonni, segíteni egymást és megoldani ezt a szituációt. 

"Azért választottuk ezt a beszélgetés fő témájaként, mert ez egy aktuális kérdés, és arra vagyunk kíváncsiak, hogy ez az összekovácsolódás hogyan működött és hogyan lehet ezt más területekre is átültetni” – mondta el Edelmayer Zsolt, a tábor főszervezője.